Welkom in ons prachtige Landhuis in de Stad!

Wij zijn Hans, Haik en Ybel en exploiteren het Landhuis sinds de start in 2015. Wij hebben ons als buurtbewoners hard gemaakt om de oude bibliotheek om te toveren tot een ontmoetingsplaats voor de omliggende wijken. Een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen, kunnen genieten van elkaar, geïnspireerd raken en graag weer terug komen  En dat is gelukt!

Wij zijn trots op de functie die het Landhuis in de Stad voor de omliggende wijken heeft en trots op de verschillende ondernemers die het landhuis zo aantrekkelijk maakt voor bezoekers. Mocht u meer informatie willen hebben over de ontstaansgeschiedenis, het huidige gebruik of de mogelijkheden die het Landhuis heeft voor u als bezoeker, dan staan we u graag te woord. U kunt ons vinden in Meyster, het kantoor in de gang op de begane grond.

Geschiedenis

De vroegere buitenplaats is te herkennen aan het bakstenen landhuis uit de 18de eeuw en het omringende Park Oog in Al. Daarbij is nog een theekoepel aanwezig. De buitenplaats is rond 1664 gesticht door de excentrieke (‘dolle jonker’) Everard Meyster. Meyster liet een eindje buiten de stad zijn buitenplaats aan de Leidse Vaart bouwen zodat hij de uitbreidingen gade kon slaan. De buitenplaats kreeg daarom de naam Oog in Al. De uitbreidingen kwamen uiteindelijk echter vrijwel niet van de grond.

Het hoofdgebouw is diverse malen aangepast, ook is de functie gewijzigd. In de eerste helft van de 20e eeuw was er een hotel-café-restaurant gevestigd. Tot 2015 was in het huis een dépendance van de Gemeentelijke Bibliotheek gevestigd. Sinds 2015 heeft het pand een nieuwe bestemming gekregen en is het weer een ontmoetingspunt in de wijk Oog in Al.