Welkom in ons prachtige Landhuis in de Stad!

Wij zijn Hans, Haik en Ybel en exploiteren het Landhuis sinds de start in 2015. Wij hebben ons als buurtbewoners hard gemaakt om de oude bibliotheek om te toveren tot een ontmoetingsplaats voor de omliggende wijken. Een plek waar mensen kunnen genieten, zich ontwikkelen, geïnspireerd raken en weer terugkomen. En dat is gelukt!

Wij zijn trots op de functie die Landhuis in de Stad heeft voor de omliggende wijken en trots op de verschillende ondernemers die het Landhuis zo aantrekkelijk maakt voor bezoekers. Wil je meer informatie over hoe deze plek is ontstaan, hoe het Landhuis nu gebruikt wordt en welke mogelijkheden hier zijn voor jou als bezoeker, dan vertellen we graag meer. Je kunt ons vinden in de Meyster, de ruimte in de gang op de begane grond.

Geschiedenis

Midden in Park Oog in Al vind je dit bakstenen landhuis uit de 18e eeuw, met daarnaast de oude theekoepel. Deze vroegere buitenplaats is in 1664 gesticht door Everard Meyster. Hij was nogal een excentrieke jonkheer en kreeg daarom de bijnaam ‘dolle jonker’. Vanuit zijn landgoed aan de Leidse Vaart kon hij een goed oogje in het zeil houden op de stadsuitbreidingen die toen gepland waren. Vandaar dat zijn buitenplaats de naam ‘Oog in Al’ kreeg. Van de stadsuitbreidingen is uiteindelijk weinig terecht gekomen.

Na Everard Meyster kwam de buitenplaats in handen van verschillende eigenaren. In de 19e eeuw werd het hoofdgebouw verbouwd en begin vorige eeuw kreeg het een bestemming als theehuis. Later werd het een dépendance van de Gemeentelijke Bibliotheek, met de theekoepel als voorleesruimte. Wijkbewoners die hier al even wonen kunnen zich dit vast nog herinneren. In 2015 kreeg het pand een nieuwe bestemming en werd het de ontmoetingsplek die het nu is.