Geschiedenis

Duik mee de geschiedenis in. Het verhaal van Landhuis in de Stad begon eeuwen geleden, bij de excentrieke jonkheer Everard Meyster.

  • Everard Meyster sticht zijn landgoed

    Rond 1664 bouwt de nogal zonderlinge ‘dolle jonker’ Everard Meyster hier zijn buitenplaats. In die tijd heeft de burgemeester van Utrecht grote plannen om de stad uit te breiden. De dolle jonker houdt graag een oogje in het zeil, daarom krijgt zijn landgoed de naam ‘Oog in Al’. Van de geplande stadsuitbreidingen komt trouwens maar weinig terecht.

  • De eerste tekeningen

    Na de dood van Everard Meyster komt het landgoed in handen van verschillende eigenaren. De oudste tekeningen die je kunt vinden van deze plek, komen uit deze tijd.

  • Park Oog in Al wordt aangelegd

    In 1918 wordt de buitenplaats eigendom van de gemeente. Op een deel van het landgoed worden huizen gebouwd: de wijk Oog in Al. Tuinarchitect Denier van der Gon, die ook het Wilhelminapark ontwierp, legt hier Park Oog in Al aan. Hij spaart daarbij zoveel mogelijk oude bomen. Wist je dat de oude honingboom die je nu nog in het park kunt vinden meer dan 200 jaar oud is?

  • Dansen bij het theehuis

    Begin jaren 20 krijgt het oude landhuis een nieuwe functie: het wordt een theehuis. Je kunt hier met een bootje heenvaren vanuit de stad en het is een populaire plek voor een avondje dansen of luisteren naar muziek. Dat laatste kan bij de muziektent – waar nu het gerenoveerde keramiekatelier staat.

  • De bibliotheek

    In de oorlog wordt het theehuis in beslag genomen door de Duitsers en begin jaren 60 sluit het theehuis officieel de deuren. Het oude landhuis krijgt een nieuwe functie, wat veel wijkbewoners zich vast nog herinneren: er komt een bibliotheek in. De Theekoepel wordt een voorleesruimte voor kinderen.

  • Landhuis in Stad!

    De bibliotheek verhuist naar de Cereolfabriek en de vroegere functie van het gebouw wordt in ere hersteld. Buurtbewoners Hans, Haik en Ybel maken Landhuis in de Stad tot een fijne ontmoetingsplek voor de wijk.

  • Het restaurant

    Horecaondernemers Klaas en Anna starten het restaurant en drie jaar later komen daar twee eigenaren bij: Lieke en Liesbeth. Met z’n vieren runnen ze het restaurant, met oog voor duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. Ze koken met lokale ingrediënten, bieden een plek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en organiseren buurtactiviteiten zoals de Aanschuiftafel.

Huur een ruimte

We horen graag van je. Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.