Loop je vanaf het Landhuis iets verder het park in, dan vind je daar het woonhuis van onze buurman Jaap. Onder de naam ‘Wijn van Jaap’ verkoopt hij biologische en biodynamische wijnen. We werken in ons restaurant graag samen met lokale makers, en lokaler dan dit kun je het niet krijgen. Vandaar dat alle wijnen op onze kaart van buurman Jaap vandaan komen.
Biologische en biodynamische wijnen
Elke week komt Jaap langs om een nieuwe voorraad wijn te brengen. En twee keer per jaar houdt hij bij ons een proeverij, waarbij hij ons de beste wijnen van Europese bodem laat proeven. Hij zoekt hierbij naar wijnboeren die respectvol met de natuur omgaan. Meestal biologisch, wat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt wordt. Soms biodynamisch, wat nog een stukje verder gaat dan biologisch. “Dat zijn wijnen zonder enige toevoeging aan het proces”, legt Jaap uit. “De biodynamische wijnbouw investeert in het versterken van de immuniteit van de plant, zodat die zichzelf kan verdedigen.” Deze wijnen herken je aan het Demeter-keurmerk.
Soms boert een wijnboer wel biologisch, maar zit er geen keurmerk op de fles. “Veel geld gaat namelijk naar het label ‘biologisch’ en niet alle boeren kunnen hiermee financieel rondkomen”, aldus Jaap. “Soms vind ik het belangrijker dat ik de boer ken en weet dat ze wijnen maken met veel respect voor de natuur, dan dat ze het precieze label dragen.”
De lekkerste wijnen op de kaart
Tijdens de proeverij in het Landhuis kiezen we de lekkerste wijnen uit die dan weer een seizoen op de kaart staan. Jaap weet er heel veel over te vertellen en is zelf ook in te huren voor proeverijen. Hij denkt graag met je mee als je op zoek bent naar een geschikte wijn.
Meer weten? Ga naar de www.wijnvanjaap.nl.