De lokale keuzes die we maken vind je niet alleen terug op je bord maar ook in het restaurant zelf. Zo staan er in de winter droogbloemen op onze tafels, omdat er dan geen bloemen op Hollandse bodem groeien. In de zomer fleuren de mooie veldbloemen van Glitter Gladiool ons restaurant op. Maak kennis met de Utrechtse Noraly, het gezicht achter deze natuurvriendelijke bloemenkwekerij.
Botanische ontwerpen
“Ik ben zowel ontwerper als bloemenkweker. Toen ik op de HKU studeerde had ik een eigen moestuin, maar toen ik ging afstuderen had ik daar heel weinig tijd meer voor. In de verwilderde moestuin begonnen groentes door te schieten. Er begonnen prachtige bloemen te groeien en toen ik dat zag, dacht ik: daar wil ik iets mee”, vertelt ze. Haar afstudeeropdracht ging over deze bloeiende, volgroeide groenten. Na haar afstuderen begon ze een pluktuin en niet lang daarna kreeg ze bij Steck de mogelijkheid om deze pluktuin verder uit te breiden.
Foto: Aksana Mikhalap, Root and Bloom Studio
Naast tuincentrum Steck in Overvecht staat Noraly wekelijks met haar voeten in de aarde om haar eigen bloemen te kweken, en werkt ze als ontwerper. Ook in haar ontwerpwerk zie je haar liefde voor bloemen terug. “Ik laat botanische thema’s zoveel mogelijk terugkomen”, laat ze weten. “Ik heb bijvoorbeeld de grafische ontwerpen gemaakt voor de verpakkingen van biologische bloemen. Deze biologische bloemen worden opgehaald bij lokale kwekers en naar bloemenwinkels gebracht, want daar is steeds meer vraag naar natuurvriendelijke bloemen.”
Zonder bestrijdingsmiddelen
Noraly werkt in haar bloementuin zonder bestrijdingsmiddelen en zoveel mogelijk met de natuur mee en de grond wordt niet omgespit. Dat is beter voor de bodem en alle dieren die in de grond leven. In plaats daarvan gebruikt ze mulch, dus een natuurlijke bodembedekker, die zorgt voor een betere bodemstructuur en een vruchtbare grond. Zo dragen haar bloemen bij aan meer biodiversiteit.
Met de natuur meewerken betekent ook dat je te maken hebt met het veranderende klimaat. “Dit jaar viel er zoveel regen dat de bloemenoogst pas heel laat op gang kwam”, legt ze uit. “Omdat ik nu ook bloemen aan restaurants lever, heb ik alle oogst hiervoor nodig en moet mijn pluktuin nog even dicht blijven voor bezoekers. Ik kan waarschijnlijk tot eind oktober bloemen leveren, maar hoeveel ik kan oogsten verschilt per jaar. De natuur gaat z’n eigen gang, daar heb je het mee te doen.” ‘
Vrolijke veldbloemen
De vaasjes op de tafels in ons restaurant staan vol met vrolijke, gekleurde bloemen. Een grote bos pronkt op de lange tafel in de nis. “Ik blijf weg van klassieke bloemstukken,” laat Noraly weten. “Liever zoek ik naar de dunne lijn tussen een boeket en kunst. Een bos bloemen hoeft bijvoorbeeld niet symmetrisch te zijn. Ook combineer ik mijn gekweekte bloemen met dingen die ik vind in de natuur. Een tak met bramen in een boeket bloemen: waarom niet?”
In het ‘bloemenseizoen’ komt Noraly elke week een verse lading bloemen brengen, om onze tafels op te fleuren. Zo halen we een beetje Utrechtse natuur in huis.