Zolang je de boer maar kent

De Korenmaat is een van de eerste biologische webwinkels van Nederland waar je lokale producten bestelt. Rettich, radicchio en raapjes. Maar ook tomaten, champignons, melk, eieren of verzorgingsproducten. Alles is natuurlijk en biologisch geproduceerd.

Op een donderdagmiddag staan er bij de Korenmaat in Zeist vier mensen tussen kratten met groente en fruit de bestellingen van de week klaar te zetten. “Kijk dit is radicchio”, wijst Linda Coenen aan.

“We verkopen hier ook groente die je niet in de schappen van de supermarkt vindt. Radicchio wordt ook wel roodlof genoemd en is familie van de witlof en andijvie.

Linda is een van de vijf vennoten van de Korenmaat. Ook Landhuis in de Stad bestelt hier groente en fruit. Zoveel mogelijk producten haalt de Korenmaat van telers op minder dan 12 kilometer afstand. En als het uit de Noordoostpolder of de Betuwe komt, dan zorgen ze dat ze de boer kennen. Ze halen bij uitzondering ook wel producten van verder weg, omdat je een peer nu eenmaal niet het hele jaar door uit Nederland krijgt. En dat is volgens Linda, die verantwoordelijk is voor groente en fruit, nu net zo’n product waar wel het hele jaar door vraag naar is.


Nooit producten in de aanbieding

De Korenmaat werd al in de jaren 70 opgericht door een groep mensen die vanuit het antroposofische gedachtengoed een ander soort biologische winkel wilden starten. Ze werken met oog voor mens en natuur en willen dat zo eerlijk mogelijk doen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze een ander prijssysteem hanteren.

Linda legt uit: “Bij andere winkels zit op ieder product een percentage winstmarge. Dat betekent dat je over duurdere producten meer winst maakt. Wij doen dat anders. Consumenten die bij ons hun eten bestellen betalen een opslag per product. Dit bedrag wordt niet door de prijs van een product bepaald, maar is een vast bedrag per stuk. Dit vinden wij eerlijker. Vaste klanten kunnen zich hieraan committeren door deze opslag voor een jaar vooruit te betalen en kopen vervolgens het hele jaar door voor de inkoopprijs.”

Het betekent ook dat er nooit producten in de aanbieding zijn.  “Want dat beïnvloed namelijk het consumeergedrag en is niet gebaseerd op wat nodig is om te leven. Consumenten laten zich te veel prikkelen door wat in de aanbieding is. Wij willen geen behoefte creëren, zoals dat wel in de consumptiemaatschappij gebeurt.” In de webshop vind je overigens wel het kopje ‘Graag mee’. Hieronder vind je producten die bijna over datum zijn. “Gewoon voor dezelfde prijs. Wij hebben nu eenmaal klanten die willen helpen verspilling tegen te gaan”, aldus Linda.

“Ik wil een eerlijke samenleving waar mensen rekening met elkaar houden. En waar mensen zorgen voor de natuur. Dit zie je weer in je voeding terug”

Linda stapte zelf vier jaar geleden in als vennoot omdat ze graag meer invloed wilde hebben in haar werk. Ze had behoefte om echt mee te kunnen denken. “Iedereen die hier vast werkt is een vennoot. Dat betekent dat niemand de baas is en dat we het samen doen. Ook dat past bij ons idealisme.”

“Ik wil een eerlijke samenleving waar mensen rekening met elkaar houden. En waar mensen zorgen voor de natuur. Dit zie je weer in je voeding terug”, legt ze uit. Linda is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker in de psychologie maar vond haar werk te abstract en wilde meer handen en voeten geven aan haar idealen. “Ik ben opgegroeid in een tuindersfamilie. En thuis was er altijd discussie over bijvoorbeeld gebruik van chemicaliën. Of over vlees eten. En het ging vaak over de vraag: waar komt je eten vandaan?”

Met die laatste vraag houdt ze zich bij de Korenmaat actief bezig. Aardbeien en blauwe bessen komen altijd uit het seizoen, maar sinaasappels kunnen wel uit Zuid-Afrika komen. “Onze klanten gaan die toch elders kopen als we ze niet hebben.” Op dit moment breidt ze de biologische telers uit de buurt uit zodat ze nog vaker lokale groente en fruit kunnen verkopen waar vraag naar is.


Meer informatie? Bekijk dan de website van de Korenmaat

We hebben nog meer verhalen over de keuzes die we maken! Bekijk hiervoor ons verhalenoverzicht.