Bedankt voor alle lieve donaties

Met Kerst kookten wij – naast voor onze vaste gasten – voor ongedocumenteerden in Utrecht. Dankzij jullie hartverwarmende steun konden we de verschillende opvanglocaties van heerlijke Kerstmaaltijden voorzien. Jullie overweldigend aantal donaties zorgde ervoor dat we alle locaties in Utrecht benaderden. Restaurant Syr, Saua Catering en Zoete Dromen, korreltje zout kookten met ons mee, super leuk en lief! Voor het gedoneerde geld dat over is, kijken we samen met dagopvang Villa Vrede waar behoefte aan is. Veel ongedocumenteerden hebben bijvoorbeeld nog geen fiets, dus daar kunnen ze je donatie alsnog goed voor gebruiken. Dank jullie wel ♥

We vroegen ons af wie deze periode iets extra’s kon gebruiken. Met een asielzoekerscentrum in de wijk kwamen we op het idee iets te doen voor mensen die geen verblijfsstatus hebben. Ongedocumenteerden ook wel, omdat zij geen verblijfspapieren hebben. Utrecht heeft een aantal opvanglocaties waar deze mensen terecht kunnen, zoals Villa Vrede, De Tussenvoorziening en Toevlucht. Dankzij alle lieve donaties, hebben we voor hen allemaal een heerlijk Kerstdiner kunnen verzorgen. Onze gasten of andere liefhebbers van het initiatief kochten een maaltijd tegen inkoopprijs. Wij maakten daar vervolgens wat lekkers van. Restaurant Syr, Saua Catering en Zoete Dromen, korreltje zout kookten met ons mee. Op donderdag 24 december hebben we het eten op de verschillende locaties bezorgd. Bedankt, aan iedereen die mee heeft geholpen en heeft gedoneerd!

Ongedocumenteerd in Utrecht

In Utrecht verblijven naar schatting rond de 5000 mensen zonder verblijfspapieren. In de Utrechtse gemeentelijke opvang verblijven 225 ongedocumenteerden. Dit betekent dat een groot deel van hen in eigen netwerk leeft. De meeste bezoekers van Villa Vrede zijn vluchtelingen die een onsuccesvolle asielaanvraag hebben gedaan. Veel van hen gaat opnieuw in procedure, waarbij ze nieuw bewijs leveren. In 2019 werd voor 2/3 van de mensen die uitstromen uit de Utrechtse gemeentelijke opvang een nieuwe aanvraag gehonereerd.

Ongedocumenteerd in Nederland

In Nederland leven naar schatting enkele tienduizenden mensen zonder geldige verblijfspapieren. De groep ongedocumenteerden in Nederland is heel divers, zowel qua land van herkomst, leeftijd als opleidingsniveau. Veel ongedocumenteerden in Nederland hebben een Aziatische, Afrikaanse of Midden-Oosterse achtergrond. Hoewel het moeilijk te meten is, zien wij in de praktijk dat er meer mannelijke dan vrouwelijke ongedocumenteerden zijn. Qua leeftijd lijkt de grootste groep tussen de 21-30 jaar te zijn. De manier waarop iemand ongedocumenteerd raakt kan verschillen; een asielaavraag is afgewezen, een verblijfvergunning is verlopen of ingetrokken, er is nooit een vergunning aangevraagd, of iemand is stateloos.

Leven als ongedocumenteerde

Het leven als een persoon zonder verblijfsvergunning is zwaar. Zonder verblijfspapieren mag je niet werken. Het volgen van een opleiding is ook erg ingewikkeld, omdat je geen stage mag lopen. Je kan geen zorgverzekering of andere uitkeringen krijgen. Om te overleven zijn ongedocumenteerden afhankelijk van de gemeentelijke opvang en/of hun eigen netwerk. Sommige ongedocumenteerden raken dakloos en leven op straat.

Lees meer over ongedocumenteerden en de verschillende opvanglocaties in Utrecht: Villa Vrede, De Tussenvoorziening en Toevlucht.

(Bron: Villa Vrede)