Een lokaal biertje met hop uit eigen tuin

Aan de rand van Odijk vind je de Bijenakker. Op een zonnige woensdagochtend is de tuin vol met mensen die daar bloemen oogsten uit de pluktuin of de moestuin verzorgen. Achter de bloemen staan 180 hopranken die in september geoogst worden voor het vershopbier van Hommeles. Jos Eberson is vandaag aanwezig om de ranken te verzorgen. Lieveheersbeestjes of een mengsel van thee van brandnetel en heermoes worden ingezet als natuurlijke insectenbestrijding. De eigenaar van het land komt in imkeruitrusting voorbij lopen. “Hoeveel honing heb je nodig Jos?”

De honing wordt gebruikt in de Goede Raat, het honingbier van Hommeles.  “Dan moet je niet denken dat het bier zoet is door die honing”, legt Jos uit. “De suikers worden namelijk tijdens de vergisting omgezet, maar je houdt wel honingaroma’s over waardoor het bier een herkenbare honingsmaak en geur heeft.” Goede Raat is één van de zestien bieren die Hommeles in zijn assortiment heeft. Al die bieren zijn ambachtelijk gebrouwen met, waar mogelijk, lokale en duurzame ingrediënten.


Strijd tegen de heersende ‘pilscultuur’

Het begon allemaal in 2007 toen bierliefhebber Jos, samen met Kees, een bierhistoricus, bier leerde brouwen bij gilde de Amervallei. Jan was hun mentor op de weg van leerling gezel naar meesterbrouwer. De drie mannen uit Houten besloten met zijn drieën de strijd aan te gaan tegen de heersende ‘pilscultuur’. Bier moest weer ambachtelijk gebrouwen worden. “Neem de grote biermerken, die gebruiken mais en rijst in hun brouwproces omdat het veel goedkoper is.”

Om hier wat tegen te doen besloten de mannen de stichting Houtens Brouw Collectief op te richten, met als doel om lokale brouwerijen en hun speciaal bier te promoten. Dat deden ze bijvoorbeeld door het organiseren van het Utrechtse Bierbrouwers Festival, workshops en brouwdemonstraties. In 2012 startten ze met het brouwen van eigen bier.

Een groeiende groep mensen wil weten wat er in hun eten en drinken zit en hoe het gemaakt wordt.

Hommeles wilde het bierniveau terugbrengen naar het niveau van voor de ‘verpilsing’. Dat betekent dat we terug moeten naar de tijd vóór de industriële revolutie in 1850. Toen het mogelijk werd om ondergistende bieren, zoals pils, in grote hoeveelheden te produceren, verdwenen veel lokale bieren en kleinschalige brouwerijen uit ons land. Maar nu gaat het volgens Jos de goede kant op. “Toen we in 2011 met de stichting begonnen waren er zeven lokale brouwerijen in Utrecht. Nu zijn het er 61.”

De groei van lokale brouwerijen heeft volgens Jos ook te maken met de populariteit van de craftbeer beweging, die kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Jonge bierdrinkers wilden nieuwe, spannende bieren proeven en maken, en zetten zich af tegen de grootschalige voedingsmiddelenindustrie. Een groeiende groep mensen wil weten wat er in hun eten en drinken zit en hoe het gemaakt wordt. Grote voedselschandalen hebben dit in de hand gewerkt.

In een biertje van Hommeles vind je veel lokale, maar ook kwalitatief betere ingrediënten terug.

Zo gebruiken ze voor het mouten, de eerste stap in het proces van bier brouwen, meestal gerst. Maar ook tarwe en zelfs haver en rogge behoren tot de opties. Jos: “Naast dat het andere smaken oplevert, zijn deze gewassen ook beter voor de bodem. Dat vinden wij erg belangrijk. Onze eigen hop is biologisch, maar dat is maar een klein deel van de totale hop die we op jaarbasis gebruiken. Bij elk product dat we willen inkopen zoeken we eerst naar de juiste smaak, vervolgens kijken we of het lokaal of biologisch verkrijgbaar is.”

“Die zoektocht naar ingrediënten is bijna het werk van een componist”, zegt Jos lachend. “Moet het bier op een slaapliedje lijken of treedt er een punkband op? Je maakt gebruik van heel veel variabelen om het bier te maken dat je in gedachten hebt. Dat lukt niet altijd, maar áls dat lukt word je er erg blij van!”

We zoeken ook vaak naar net weer een andere benadering van het recept dan gebruikelijk is. “Zo hebben we onze Gluiperd, een blonde tripel: De makkelijkste manier om een zwaardere tripel te maken is natuurlijk suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, maar dat wilden we niet. We hebben toen appel, peer en vlier uit ons Kromme Rijn gebied gehaald. Dat maakt het bier duurder, maar wel lekkerder en lokaal.”


Meer weten over dit mooie bedrijf? Meer informatie vind je op de website van Hommeles

We hebben nog meer verhalen over de keuzes die we maken! Bekijk hiervoor ons verhalenoverzicht