Bij Landhuis in de Stad gooien ze niets zomaar weg. Als er groente over is, bedenkt chef-kok Anna daar de volgende dag een nieuw gerecht mee. En als iets tóch weg moet, zijn er acht verschillende afvalbakken om uit te kiezen. Restafval is er zo nog amper. Wat gebeurt er dan met die verzamelde kurken, de koffieprut of de drankkartons?

Afval heeft waarde. Dat is de missie van de Clique het bedrijf die de afvalbakken bij het Landhuis ophaalt. Ze bieden geen afvalcontract, maar een grondstoffencontract. Daarmee gaan ze een stap verder dan simpelweg scheiden. Voor elke afvalstroom is een bestemming en daarmee voorkomt de Clique dat het afval van veel Utrechtse restaurants en bedrijven naar de verbrandingsoven gaat. De opgehaalde grondstoffen verwerkt de Clique zoveel mogelijk in nieuwe producten. Resten van sinaasappels kun je bijvoorbeeld terugvinden in een biertje of zeep. En gft afval wordt compost.


Hoe de Clique een half miljoen kilo afval redt

“Het liefst willen we van al het afval iets nieuws maken. Van gft-afval kan veel beter compost gemaakt worden, dan dat het verbrand wordt of naar de stort gaat”, vertelt Elisa van Dam van de Clique. Dat gebeurt nu wel met het afval van veel restaurants. Voor restaurants vaak een doorn in het oog volgens Van Dam. “Ze zien al die afvalstromen dagelijks door hun handen gaan. Wij bieden hier een oplossing voor door afval als grondstof te zien en het te redden. Ons eerste doel is om een half miljoen kilo in Utrecht te redden.” De winst voor het milieu zit hem niet alleen in het herbestemmen van afval. Van Dam: “Er is eens berekend dat een gemiddelde vuilniszak 83 kilometer aflegt om vervolgens verbrand te worden. Bij ons wordt alles zoveel mogelijk lokaal verwerkt en we gaan bij onze klanten langs met een vrachtfiets.”

Bij het Landhuis let het personeel dus goed op de verschillende soorten afval. Er staan bakken voor koffiedik, sinaasappelschillen, gft ongekookt, gft gekookt, blik, harde plastics én drankkartonnen. Alleen het restafval en zacht plastic wordt nog door een regulier bedrijf opgehaald. “Maar”, geeft Van Dam aan, “Als je het volgens onze definitie scheidt, is dat nog maar 20 tot 30% van al het afval.”

In de keuken van Landhuis in de Stad staan dus in totaal acht vuilnisbakken. In het begin vraagt dat wel even wat extra inspanning van het keukenpersoneel. En er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn voor al die bakken. Veel restaurants bewijzen al dat het heel goed gaat. Ook Anna Strumphler is erg enthousiast over de samenwerking. “Wij houden ons als restaurant met de hele keten bezig, dus ook met afval. Ons restafval is nihil. Dat komt door de Clique, maar ook doordat we in de keuken creatieve oplossingen bedenken met ingrediënten die over zijn.”

“En”, gaat Van Dam verder. “Hoe cool is het als je een biertje kunt verkopen die met je eigen sinaasappelschillen gemaakt werd? Of dat je met kruiden kookt die op je eigen compost groeien?” Sinds dit jaar heeft de Clique haar eigen ‘hub’ aan het Merwedekanaal. Een plek waar ze de opgehaalde grondstoffen inzamelen, maar waar ze ook werken aan het maken van nieuwe producten. Een eigen oesterzwammenkwekerij op koffiedik staat al op de planning.

 

Meer weten over dit mooie bedrijf? Meer informatie vind je op de website van De Clique.

We hebben nog meer verhalen over de keuzes die we maken! Bekijk hiervoor ons verhalenoverzicht